duminică, 15 noiembrie 2009

Poluarea

Cea mai mare amenintare a umanitatii in Era Contemporana este poluarea. Aceasta consta in contaminarea mediului cu unele substante daunatoare si este de mai multe tipuri: poluarea aerului, a apei si a solului. Substantele poluante despre care se aude cel mai des sunt substantele radioactive si dioxidul de carbon.
Care sunt cauzele poluarii? Pe scurt: modul de viata al oamenilor si chiar numarul lor mare. Obtinerea energiei polueaza foarte mult deoarece se folosesc combustibili precum petrolul, carbunele si lemnul. Cand acesti combustibili ard elibereaza o cantitate foarte mare de dioxid de carbon in atmosfera. De asemenea si materialele folosite pentru fabricarea unor produse polueaza foarte mult. Iar aici vorbim in special despre plastic si aluminiu fiindca aceste materiale se degradeaza in sute de ani. Si nu in ultimul rand, consumul excesiv de materii prime dauneaza mediului la fel de mult.
Justin Man va va spune in continuare despre efectele poluarii. Dioxidul de carbon eliminat prin arderea combustibililor si chiar prin expiratie (aici are efect numarul locuitorilor Terrei) are doua efecte cruciale. Unul dintre ele este incalzirea globala. Daca temperatura atmosferei creste atunci vor avea loc dereglari ale ecosistemelor. Vietuitoarele, obisnuite cu temperaturi mai scazute, vor muri in cele din urma. Dar nu numai atat. De asemenea ghetarii se vor topi, nivelul oceanelor va creste si zonele de coasta vor fi complet inundate.
Un alt efect al cantitatii mari de dioxid de carbon este rarirea stratului de ozon. Acest strat al atmosferei protejeaza suprafata Terrei de radiatiile ultraviolete daunatoare. Deci lumina solara poate deveni mult mai periculoasa.
Plasticul si aluminiul folosite pentru fabricarea ambalajelor se degradeaza intr-un timp foarte indelungat. Iar acest lucru este extrem de daunator pentru componenta solului si pentru modul de viata al animalelor si plantelor.
Acum Justin Man va trece la consumul de materii prime. Prin aceste materii prime se intelege apa, hrana, lemnul si minereurile. Din pacate nu este nicio modalitate de a opri extragerea minereurilor, dar acest lucru nu este chiar asa de ingrijorator.
Dar Justin Man va continua cu lemnul. Defrisarile sunt un alt motiv de ingrijorare. Ecosistemele au un echilibru foarte instabil, si eliminand doar o parte a biocenozei aceasta va disparea complet (adica daca nu mai exista o mare parte a arborilor atunci vor muri toate vietuitoarele). Dar va avea de suferit si biotopul. Daca nu mai exista copaci vor avea loc alunecari de teren severe, umiditatea aerului si precipitatiile vor scadea, iar vantul va avea o viteza cu mult mai mare, ca sa nu mai spuna Justin Man faptul ca solul isi va schimba componenta intr-un mod rau. Din acest motiv sunt importanti copacii.
Celelalte materii prime (hrana si apa) sunt si ele foarte afectate. Cum a spus Justin Man mai devreme ecosistemele sunt intr-un echilibru instabil. Iar daca acest echilibru este deranjat (prin alte forme de poluare) animalele si plantele vor muri. De aici rezulta lipsa de hrana. Si intr-un final (in lipsa vietuitoarelor si in prezenta temperaturilor ridicate) nu va mai fi nici apa.
Ultimul efect despre care va vorbi Justin Man este cel produs de substantele radioactive. Din fericire, poluarea cu substante radioactive nu este foarte mare. Insa este foarte periculoasa pentru ca acele substante produc boli foarte grave. Justin Man va da un singur exemplu de boala: cancerul.
Acum probabil va intrebati ce se poate face. Biologii ne-au demonstrat ca inca se poate face ceva, dar oamenii trebuie sa actioneze cat mai repede.
Primul lucru care trebuie facut este schimbarea modului de obtinere a energiei. Se pot inlocui termocentralele cu centrale geotermale, hidroelectrice, solare, mareomotrice si eoliene. Toate aceste tipuri diferite de centrale care nu polueaza ar putea inlocui termocentralele si astfel producerea energiei electrice destinata consumului nu ar mai polua mediul. Iar vehiculele, pentru a nu mai polua, ar putea folosi hidrogen pe post de combustibil.
In al doilea rand resursele Pamantului ar trebui folosite mai eficient. Totul depinde de tipul de sol. Pe solurile ce permit cresterea padurilor ar trebui sa fie paduri bine administrare, pe solurile ce permit cultivarea plantelor ar trebui cultivate plantele, pe pasuni ar trebui crescute animale domestice etc. In acest fel nu vor exista dereglari ale ecosistemelor.
Nu ar fi chiar asa de greu sa se faca toate aceste lucruri. Si nici nu ar cere prea multe sacrificii. Economia ar putea scadea la inceput, dar ar inregistra o crestere continua dupa ce acest sistem este pus in practica, iar viitorul ar fi cu mult mai bun.
Dar se face ceva, si nu intr-un mod bun. Guvernul Mondial este constient de toate acestea. Insa, din pacate, ei vad o alta solutie: scaderea numarului populatiei. Intr-adevar, guvernantii vor sa scape de o mare parte dintre pamanteni. Cum planuiesc sa faca asta? Cititi articolul "Codex Alimentarius" care va fi publicat in curand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu